Η Έκθεση του Μάριου Ντράγκι για την Ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Η Σημασία της Έκθεσης
Εισαγωγή
Η έκθεση του Μάριου Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Μέσα από αναλυτικά δεδομένα και στρατηγικές προτάσεις, η έκθεση αυτή προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ε.Ε.
Η έκθεση αυτή δεν είναι απλώς μια ανάλυση των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, αλλά ένα κάλεσμα για δράση προς τους ηγέτες και τους πολίτες της Ευρώπης. Εξετάζει τις βασικές πτυχές της ανταγωνιστικότητας, όπως η καινοτομία, η εκπαίδευση και η επιχειρηματικότητα, και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας της Ε.Ε.
Ο Μάριος Ντράγκι
Μάριος Ντράγκι
Title
Πρόλογος (περίληψη) Έκθεσης Μάριου Ντράγκι για την Ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Η Ευρώπη ανησυχεί για την επιβράδυνση της ανάπτυξης από τις αρχές αυτού του αιώνα. Διάφορες στρατηγικές για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης έχουν έρθει και παρέλθει, αλλά η τάση παρέμεινε αμετάβλητη.
Σε διάφορες μετρήσεις, έχει δημιουργηθεί μεγάλο χάσμα στο ΑΕΠ μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της εντονότερης επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας στην Ευρώπη. Τα νοικοκυριά της Ευρώπης έχουν πληρώσει το τίμημα με χαμένο βιοτικό επίπεδο. Σε κατά κεφαλήν βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί σχεδόν δύο φορές περισσότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στην ΕΕ από το 2000.
Για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου, η επιβράδυνση της ανάπτυξης θεωρήθηκε ως ενόχληση, αλλά όχι ως καταστροφή. Οι εξαγωγείς της Ευρώπης κατάφεραν να κατακτήσουν μερίδια αγοράς σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Ασία. Πολύ περισσότερες γυναίκες εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας τη συμβολή της εργασίας στην ανάπτυξη. Και, μετά τις κρίσεις του 2008 έως το 2012, η ανεργία μειώθηκε σταθερά σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση των ανισοτήτων και στη διατήρηση της κοινωνικής ευημερίας.
Η ΕΕ επωφελήθηκε επίσης από ένα ευνοϊκό παγκόσμιο περιβάλλον. Το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύχθηκε βάσει πολυμερών κανόνων. Η ασφάλεια της ομπρέλας ασφαλείας των ΗΠΑ απελευθέρωσε αμυντικούς προϋπολογισμούς για δαπάνες σε άλλες προτεραιότητες. Σε έναν κόσμο σταθερής γεωπολιτικής, δεν είχαμε κανένα λόγο να ανησυχούμε για την αύξηση των εξαρτήσεων από χώρες που περιμέναμε να παραμείνουν φίλοι μας.
Αλλά τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε τώρα κλονίζονται.
Το προηγούμενο παγκόσμιο παράδειγμα ξεθωριάζει. Η εποχή της ταχείας ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου φαίνεται να έχει παρέλθει, με τις εταιρείες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν τόσο μεγαλύτερο ανταγωνισμό από το εξωτερικό όσο και χαμηλότερη πρόσβαση στις υπερπόντιες αγορές. Η Ευρώπη έχασε απότομα τον σημαντικότερο προμηθευτή ενέργειας, τη Ρωσία. Όλο αυτό το διάστημα, η γεωπολιτική σταθερότητα φθίνει και οι εξαρτήσεις μας έχουν αποδειχθεί τρωτά σημεία.
Η τεχνολογική αλλαγή επιταχύνεται με ταχείς ρυθμούς. Η Ευρώπη έχασε σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακή επανάσταση του διαδικτύου και τα οφέλη παραγωγικότητας τα οποία αυτό έφερε: Στην πραγματικότητα, το χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της τεχνολογίας. Η ΕΕ είναι αδύναμη όσον αφορά τις αναδυόμενες τεχνολογίες οι οποίες θα δώσουν ώθηση στη μελλοντική ανάπτυξη. Μόνο τέσσερις από τις 50 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές.
Ωστόσο, η ανάγκη της Ευρώπης για ανάπτυξη αυξάνεται.
Η ΕΕ εισέρχεται στην πρώτη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της κατά την οποία η ανάπτυξη δεν θα υποστηριχθεί από την αύξηση του πληθυσμού. Μέχρι το 2040, το εργατικό δυναμικό προβλέπεται να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους κάθε χρόνο. Θα πρέπει να στηριχτούμε περισσότερο στην παραγωγικότητα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Εάν η ΕΕ διατηρήσει τον ίδιο μέσο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητάς της με βάση το 2015, αυτός θα αρκούσε για να διατηρηθεί σταθερό το ΑΕΠ μόλις μέχρι το 2050 – σε μια εποχή που η ΕΕ αντιμετωπίζει μια σειρά νέων επενδυτικών αναγκών που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω υψηλότερης ανάπτυξης.
Για να ψηφιοποιηθεί και να απαλλαγεί η οικονομία από τις εκπομπές άνθρακα και να αυξηθεί η αμυντική μας ικανότητα, το μερίδιο των επενδύσεων στην Ευρώπη θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τις δεκαετίες του 1960 και του ’70. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου: για λόγους σύγκρισης, οι πρόσθετες επενδύσεις που παρείχε το σχέδιο Μάρσαλ μεταξύ 1948-51 ανήλθαν σε περίπου 1-2% του ΑΕΠ ετησίως.
Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε, αμέσως, ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος κλιματικής ευθύνης και ανεξάρτητος παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή. Δεν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο. Θα πρέπει να περιορίσουμε ορισμένες, αν όχι όλες, τις φιλοδοξίες μας.
Αυτή είναι μια υπαρξιακή πρόκληση.
Οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης είναι η ευημερία, η ισότητα, η ελευθερία, η ειρήνη και η δημοκρατία σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η ΕΕ υπάρχει για να διασφαλίζει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν πάντα να επωφελούνται από αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να τα παρέχει στους πολίτες της – ή πρέπει να ανταλλάσσει το ένα με το άλλο – θα έχει χάσει τον λόγο ύπαρξής της.
Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση είναι να αναπτυχθούμε και να γίνουμε πιο παραγωγικοί, διατηρώντας τις αξίες μας της ισότητας και της κοινωνικής ένταξης. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει πιο παραγωγική είναι να αλλάξει ριζικά η Ευρώπη.
01
Τρεις τομείς δράσης για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης
Η παρούσα έκθεση προσδιορίζει τρεις κύριους τομείς δράσης για την αναθέρμανση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σε κάθε τομέα, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Η ΕΕ εξακολουθεί να διαθέτει γενικά πλεονεκτήματα —όπως ισχυρά συστήματα εκπαίδευσης και υγείας και ισχυρά κράτη πρόνοιας— και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στα οποία μπορεί να στηριχθεί. Αλλά αποτυγχάνουμε συλλογικά να μετατρέψουμε αυτές τις δυνάμεις σε παραγωγικές και ανταγωνιστικές βιομηχανίες στην παγκόσμια σκηνή.
Πρώτον – και σημαντικότερο – η Ευρώπη πρέπει να επανεστιάσει εκ βάθρων τις συλλογικές της προσπάθειες στη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ιδίως στις προηγμένες τεχνολογίες.
Η Ευρώπη έχει κολλήσει σε μια στατική βιομηχανική δομή με λίγες νέες εταιρείες να αναδύονται για να διαταράξουν τις υπάρχουσες βιομηχανίες ή να αναπτύξουν νέες μηχανές ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει εταιρεία της ΕΕ με χρηματιστηριακή αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που να έχει συσταθεί από το μηδέν τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί έξι εταιρείες των ΗΠΑ με αποτίμηση άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτή η έλλειψη δυναμισμού είναι αυτοεκπληρούμενη.
Δεδομένου ότι οι εταιρείες της ΕΕ ειδικεύονται σε ώριμες τεχνολογίες όπου οι δυνατότητες για ρηξικέλευθες ανακαλύψεις είναι περιορισμένες, δαπανούν λιγότερα για την έρευνα και την καινοτομία (Ε&Κ) – 270 δισεκατομμύρια EUR λιγότερα από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ το 2021. Οι 3 κορυφαίοι επενδυτές στην Ε&Κ στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια κυριαρχούνται από αυτοκινητοβιομηχανίες. Ήταν το ίδιο στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τα αυτοκίνητα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά τώρα τα κορυφαία 3 είναι όλα στην τεχνολογία.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ευρώπη στερείται ιδεών ή φιλοδοξιών. Έχουμε πολλούς ταλαντούχους ερευνητές και επιχειρηματίες που καταθέτουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αλλά η καινοτομία εμποδίζεται στο επόμενο στάδιο: αποτυγχάνουμε να μεταφράσουμε την καινοτομία σε εμπορευματοποίηση, και οι καινοτόμες εταιρείες που επιθυμούν να επεκταθούν στην Ευρώπη παρεμποδίζονται σε κάθε στάδιο από ασυνεπείς και περιοριστικούς κανονισμούς.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί ευρωπαίοι επιχειρηματίες προτιμούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση από αμερικανικούς επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και να επεκταθούν στην αγορά των ΗΠΑ. Μεταξύ 2008 και 2021, σχεδόν το 30% των «μονόκερων» που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη – νεοσύστατες επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, με τη συντριπτική πλειοψηφία να μετακομίζει στις ΗΠΑ.
Με τον κόσμο στα πρόθυρα μιας επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει κολλημένη στις «μεσαίες τεχνολογίες και βιομηχανίες» του προηγούμενου αιώνα. Πρέπει να απελευθερώσουμε τη δυναμική της καινοτομίας μας. Αυτό θα είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για την πρωτοπορία στις νέες τεχνολογίες, αλλά και για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις υφιστάμενες βιομηχανίες μας, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή.
Κεντρικό μέρος αυτού του θεματολογίου θα είναι η παροχή στους Ευρωπαίους των δεξιοτήτων που χρειάζονται για να επωφεληθούν από τις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε η τεχνολογία και η κοινωνική ένταξη να συμβαδίζουν. Ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τις HΠΑ όσον αφορά την καινοτομία, θα πρέπει να στοχεύσουμε να υπερβούμε τις HΠΑ όσον αφορά την παροχή ευκαιριών για εκπαίδευση και εκπαίδευση ενηλίκων και καλών θέσεων εργασίας για όλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Ο δεύτερος τομέας δράσης είναι ένα κοινό σχέδιο για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και την ανταγωνιστικότητα.
Εάν οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρώπης για το κλίμα συνοδευτούν από ένα συνεκτικό σχέδιο για την επίτευξή τους, η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα θα αποτελέσει ευκαιρία για την Ευρώπη. Αλλά αν αποτύχουμε να συντονίσουμε τις πολιτικές μας, υπάρχει κίνδυνος η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα να είναι αντίθετη προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Παρόλο που οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά από τα ανώτατα επίπεδα τους, οι εταιρείες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 2-3 φορές υψηλότερες από εκείνες των ΗΠΑ. Οι τιμές του φυσικού αερίου που καταβάλλονται είναι 4-5 φορές υψηλότερες. Αυτό το χάσμα τιμών οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη φυσικών πόρων της Ευρώπης, αλλά και σε θεμελιώδη ζητήματα με την κοινή αγορά ενέργειας. Οι κανόνες της αγοράς εμποδίζουν τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη της καθαρής ενέργειας στους λογαριασμούς τους. Οι υψηλοί φόροι και υψηλά ενοίκια τα οποία βαρύνουν τους οικονομικούς παράγοντες αυξάνουν το ενεργειακό κόστος για την οικονομία μας.
Μεσοπρόθεσμα, η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα θα συμβάλει στη στροφή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς ασφαλείς, χαμηλού κόστους καθαρές πηγές ενέργειας. Ωστόσο, τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην τιμολόγηση της ενέργειας, τουλάχιστον για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Χωρίς σχέδιο μεταφοράς των ωφελημάτων της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα στους τελικούς χρήστες, οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
02
Η παγκόσμια προσπάθεια απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα αποτελεί επίσης ευκαιρία ανάπτυξης για τη βιομηχανία της ΕΕ. Η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στις καθαρές τεχνολογίες, όπως οι ανεμογεννήτριες, οι ηλεκτρολυτικές κυψέλες και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα , και πάνω από το ένα πέμπτο των καθαρών και βιώσιμων τεχνολογιών παγκοσμίως αναπτύσσονται εδώ.
Ωστόσο, δεν είναι εγγυημένο ότι η Ευρώπη θα αδράξει αυτήν την ευκαιρία. Ο κινεζικός ανταγωνισμός οξύνεται σε βιομηχανίες όπως η καθαρή τεχνολογία και τα ηλεκτρικά οχήματα, καθοδηγούμενος από έναν ισχυρό συνδυασμό μαζικής βιομηχανικής πολιτικής και επιδοτήσεων, ταχείας καινοτομίας, ελέγχου των πρώτων υλών και ικανότητας παραγωγής σε κλίμακα ηπείρου.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν πιθανό συμβιβασμό. Η αυξανόμενη εξάρτηση από την Κίνα μπορεί να προσφέρει τη φθηνότερη και αποτελεσματικότερη οδό για την επίτευξη των στόχων μας για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά ο κρατικός ανταγωνισμός της Κίνας αποτελεί επίσης απειλή για την παραγωγική καθαρή τεχνολογία και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα πρέπει να γίνει για χάρη του πλανήτη μας. Αλλά για να γίνει επίσης πηγή ανάπτυξης για την Ευρώπη, θα χρειαστούμε ένα κοινό σχέδιο που θα καλύπτει τις βιομηχανίες που παράγουν ενέργεια και εκείνες που επιτρέπουν την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, όπως η καθαρή τεχνολογία και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο τρίτος τομέας δράσης είναι η αύξηση της ασφάλειας και η μείωση των εξαρτήσεων.
Η ασφάλεια αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορούν να αυξήσουν την αβεβαιότητα και να περιορίσουν τις επενδύσεις, ενώ οι μεγάλοι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί ή οι αιφνίδιες διακοπές στο εμπόριο μπορεί να προκαλέσουν τεράστια αναστάτωση. Καθώς η εποχή της γεωπολιτικής σταθερότητας ξεθωριάζει, μεγαλώνει ο κίνδυνος να γίνει η αυξανόμενη ανασφάλεια, απειλή για την ανάπτυξη και την ελευθερία.
Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Βασιζόμαστε σε μια χούφτα προμηθευτών για κρίσιμες πρώτες ύλες, ειδικά στην Κίνα, ακόμη και όταν η παγκόσμια ζήτηση για αυτά τα υλικά εκρήγνυται λόγω της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Εξαρτόμαστε επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ψηφιακής τεχνολογίας. Για την παραγωγή τσιπ, το 75-90% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας πλακιδίων βρίσκεται στην Ασία.
Αυτές οι εξαρτήσεις είναι συχνά αμφίδρομες – για παράδειγμα, η Κίνα βασίζεται στην ΕΕ για να απορροφήσει τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα – όμως άλλες μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ προσπαθούν ενεργά να απεμπλακούν. Εάν η ΕΕ δεν δράσει, κινδυνεύουμε να είμαστε ευάλωτοι στον εξαναγκασμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα χρειαστούμε μια πραγματική «εξωτερική οικονομική πολιτική» της ΕΕ για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας – με Κρατική πρωτοβουλία ( Statecraft). Η ΕΕ θα πρέπει να συντονίσει προνομιακές εμπορικές συμφωνίες και άμεσες επενδύσεις με χώρες πλούσιες σε πόρους, να δημιουργήσει αποθέματα σε επιλεγμένους κρίσιμους τομείς και να δημιουργήσει βιομηχανικές εταιρικές σχέσεις για τη διασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού βασικών τεχνολογιών. Μόνο μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε την απαραίτητη μόχλευση της αγοράς για να τα κάνουμε όλα αυτά.
Η ειρήνη είναι ο πρώτος και κύριος στόχος της Ευρώπης. Αλλά οι απειλές για τη φυσική ασφάλεια αυξάνονται και πρέπει να προετοιμαστούμε. Η ΕΕ είναι συλλογικά ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός καταναλωτής στον κόσμο, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην ισχύ της αμυντικής βιομηχανικής μας ικανότητας.
Η αμυντική βιομηχανία είναι υπερβολικά κατακερματισμένη, γεγονός που εμποδίζει την ικανότητά της να παράγει σε κλίμακα, και πάσχει από έλλειψη τυποποίησης και διαλειτουργικότητας του εξοπλισμού, γεγονός που αποδυναμώνει την ικανότητα της Ευρώπης να ενεργεί ως συνεκτική δύναμη. Για παράδειγμα, δώδεκα διαφορετικοί τύποι αρμάτων μάχης λειτουργούν στην Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν μόνο ένα.
03
Τι στέκεται εμπόδιο;
Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, τα κράτη μέλη ενεργούν ήδη μεμονωμένα και οι βιομηχανικές πολιτικές αυξάνονται. Αλλά είναι προφανές ότι η Ευρώπη υπολείπεται αυτού που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε εάν ενεργούσαμε ως κοινότητα. Τρία εμπόδια στέκονται εμπόδιο στο δρόμο μας.
Πρώτον, η Ευρώπη στερείται εστίασης. Διατυπώνουμε κοινούς στόχους, αλλά δεν τους υποστηρίζουμε θέτοντας σαφείς προτεραιότητες ή δίνοντας συνέχεια σε κοινές δράσεις πολιτικής.
Για παράδειγμα, ισχυριζόμαστε ότι ευνοούμε την καινοτομία, αλλά συνεχίζουμε να προσθέτουμε κανονιστικά βάρη στις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για τις ΜΜΕ και αυτοκαταστροφικές για εκείνες στον ψηφιακό τομέα. Περισσότερες από τις μισές ΜΜΕ στην Ευρώπη επισημαίνουν τα κανονιστικά εμπόδια και τον διοικητικό φόρτο ως τη μεγαλύτερη πρόκληση.
Έχουμε επίσης αφήσει την ενιαία αγορά μας κατακερματισμένη για δεκαετίες, γεγονός που έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά μας. Οδηγεί τις εταιρείες υψηλής ανάπτυξης στο εξωτερικό, μειώνοντας με τη σειρά του τη δεξαμενή των προς χρηματοδότηση έργων και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης. Και χωρίς έργα υψηλής ανάπτυξης για επενδύσεις και κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότησή τους, οι Ευρωπαίοι χάνουν ευκαιρίες να γίνουν πλουσιότεροι. Παρόλο που τα νοικοκυριά της ΕΕ αποταμιεύουν περισσότερα από τα αμερικανικά ομόλογά τους, ο πλούτος τους έχει αυξηθεί μόνο κατά το ένα τρίτο από το 2009.
Δεύτερον, η Ευρώπη σπαταλά τους κοινούς της πόρους. Έχουμε μεγάλη συλλογική αγοραστική δύναμη, αλλά την αποδυναμώνουμε σε πολλά διαφορετικά εθνικά και ενωσιακά μέσα.
Για παράδειγμα, εξακολουθούμε να μην ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην αμυντική βιομηχανία για να βοηθήσουμε τις εταιρείες μας να ενσωματωθούν και να φτάσουν σε οικονομίες κλίμακος. Οι ευρωπαϊκές συνεργατικές προμήθειες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ένα πέμπτο των δαπανών για προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού το 2022. Επίσης, δεν ευνοούμε τις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες. Από τα μέσα του 2022 έως τα μέσα του 2023, το 78 % των συνολικών δαπανών για δημόσιες συμβάσεις διατέθηκε σε προμηθευτές εκτός ΕΕ, εκ των οποίων το 63 % πήγε στις ΗΠΑ.
Ομοίως, δεν συνεργαζόμαστε αρκετά στον τομέα της καινοτομίας, παρόλο που οι δημόσιες επενδύσεις σε ρηξικέλευθες τεχνολογίες απαιτούν μεγάλες δεξαμενές κεφαλαίων και οι δευτερογενείς επιπτώσεις για όλους είναι σημαντικές. Ο δημόσιος τομέας στην ΕΕ δαπανά περίπου το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ για την Ε&Κ με τις ΗΠΑ, αλλά μόνο το ένα δέκατο αυτών των δαπανών πραγματοποιείται σε επίπεδο ΕΕ.
Τρίτον, η Ευρώπη δεν συντονίζεται εκεί που έχει σημασία.
Οι βιομηχανικές στρατηγικές σήμερα – όπως παρατηρείται στις ΗΠΑ και την Κίνα – συνδυάζουν πολλαπλές πολιτικές, που κυμαίνονται από δημοσιονομικές πολιτικές για την ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής, εμπορικές πολιτικές για την τιμωρία της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς, έως εξωτερικές οικονομικές πολιτικές για τη διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού.
Στο πλαίσιο της ΕΕ, η σύνδεση των πολιτικών κατ’ αυτόν τον τρόπο απαιτεί υψηλό βαθμό συντονισμού μεταξύ εθνικών και ενωσιακών προσπαθειών. Ωστόσο, λόγω της αργής και αναλυτικής διαδικασίας χάραξης πολιτικής, η ΕΕ είναι λιγότερο ικανή να παράγει μια τέτοια απάντηση.
Οι κανόνες λήψης αποφάσεων της Ευρώπης δεν έχουν εξελιχθεί ουσιαστικά καθώς η ΕΕ έχει διευρυνθεί και καθώς το παγκόσμιο περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε έχει γίνει πιο εχθρικό και περίπλοκο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως ανά θέμα με πολλούς παίκτες βέτο στην πορεία.
Το αποτέλεσμα είναι μια νομοθετική διαδικασία με μέσο χρόνο 19 μηνών για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με νέους νόμους, από την πρόταση της Επιτροπής έως την υπογραφή της εγκριθείσας πράξης – και πριν καν εφαρμοστούν νέοι νόμοι σε όλα τα κράτη μέλη.
Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να χαράξει μια νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη ώστε να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.
Εντοπίζουμε τα βαθύτερα αίτια της αποδυνάμωσης της θέσης της ΕΕ σε βασικούς στρατηγικούς τομείς και παρουσιάζουμε μια σειρά προτάσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικής ισχύος της ΕΕ. Για κάθε τομέα που αναλύουμε, προσδιορίζουμε προτάσεις προτεραιότητας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, αυτές οι προτάσεις δεν προορίζονται να είναι φιλοδοξίες: οι περισσότερες από αυτές έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμοστούν γρήγορα και να κάνουν απτή διαφορά στις προοπτικές της ΕΕ.
Σε πολλούς τομείς, η ΕΕ μπορεί να επιτύχει πολλά κάνοντας μεγάλο αριθμό μικρότερων βημάτων, αλλά με συντονισμένο τρόπο που ευθυγραμμίζει όλες τις πολιτικές πίσω από τον κοινό στόχο. Σε άλλους τομείς, απαιτείται μικρός αριθμός μεγαλύτερων βημάτων – ανάθεση καθηκόντων σε επίπεδο ΕΕ που μπορούν να εκτελεστούν μόνο εκεί. Σε άλλους τομείς, η ΕΕ πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, εφαρμόζοντας την αρχή της επικουρικότητας πιο αυστηρά και μειώνοντας τον κανονιστικό φόρτο που επιβάλλει στις εταιρείες της ΕΕ.
04
Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες που θα συνεπάγεται ο μετασχηματισμός της οικονομίας. Παρουσιάζουμε προσομοιώσεις σε αυτήν την έκθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ερώτημα. Δύο βασικά συμπεράσματα μπορούν να συναχθούν για την ΕΕ.
Πρώτον, ενώ η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είναι σε θέση να επωμιστεί τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης των επενδύσεων χωρίς τη στήριξη του δημόσιου τομέα. Δεύτερον, όσο πιο πρόθυμη είναι η ΕΕ να μεταρρυθμιστεί για να δημιουργήσει αύξηση της παραγωγικότητας, τόσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος θα αυξηθεί και τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον δημόσιο τομέα να παράσχει αυτή τη στήριξη.
Αυτή η σύνδεση υπογραμμίζει γιατί η αύξηση της παραγωγικότητας είναι θεμελιώδης. Έχει επίσης επιπτώσεις στην έκδοση κοινών ασφαλών περιουσιακών στοιχείων. Για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα, θα χρειαστεί κάποια κοινή χρηματοδότηση για επενδύσεις σε κρίσιμα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, όπως η ρηξικέλευθη καινοτομία.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλα δημόσια αγαθά που προσδιορίζονται στην παρούσα έκθεση – όπως οι δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας ή τα διασυνοριακά δίκτυα – τα οποία δεν θα παρέχονται επαρκώς χωρίς κοινή δράση. Εάν πληρούνται οι πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις, τα σχέδια αυτά θα απαιτούσαν επίσης κοινή χρηματοδότηση.
Αυτή η έκθεση δημοσιεύεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ήπειρό μας.
Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ψευδαίσθηση ότι μόνο η αναβλητικότητα μπορεί να διατηρήσει τη συναίνεση. Στην πραγματικότητα, η αναβλητικότητα παρήγαγε μόνο βραδύτερη ανάπτυξη, και σίγουρα δεν έχει επιτύχει περισσότερη συναίνεση. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου, χωρίς δράση, θα πρέπει είτε να θέσουμε σε κίνδυνο την ευημερία μας, το περιβάλλον μας ή την ελευθερία μας.
Για να επιτύχει η στρατηγική που περιγράφεται σε αυτήν την έκθεση, πρέπει να ξεκινήσουμε με μια κοινή αξιολόγηση της θέσης μας, των στόχων στους οποίους θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα, των κινδύνων που θέλουμε να αποφύγουμε και των συμβιβασμών που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά μας όργανα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να είναι πραγματικά φιλόδοξες και βιώσιμες μόνο εάν χαίρουν δημοκρατικής στήριξης.
Και πρέπει να υιοθετήσουμε μια νέα στάση απέναντι στη συνεργασία: στην άρση των εμποδίων, στην εναρμόνιση των κανόνων και των νόμων και στον συντονισμό των πολιτικών. Υπάρχουν διαφορετικοί αστερισμοί στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να μην προχωρήσουμε καθόλου.
Η πεποίθησή μας ότι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να είναι ισχυρή. Ποτέ στο παρελθόν η κλίμακα των χωρών μας δεν φαινόταν τόσο μικρή και ανεπαρκής σε σχέση με το μέγεθος των προκλήσεων. Και έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η αυτοσυντήρηση ήταν ένα τόσο κοινό μέλημα. Οι λόγοι για μια ενιαία απάντηση δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτικοί – και στην ενότητά μας θα βρούμε τη δύναμη να μεταρρυθμίσουμε.