Σε ανταπόκριση της έκκλησης σας για γνώμες γύρω από την υποστήριξη των ΜΜ Επιχειρήσεων και την συζήτηση με τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη στις 6/10/2021 έχω τις εξής παρατηρήσεις:
Ο κύριος Υπουργός έδωσε την κεντρική ιδέα της υποστήριξης μέσα από την έννοια του Τραπεζικού Προφίλ. Αυτό ακούγεται εύλογο και θεμιτό αλλά δεν νομίζω ότι δίνει όλη την διάσταση του θέματος.
Το τραπεζικό προφίλ από μόνο του δεν είναι λύση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας μας. Τα δάνεια τα οποία κατευθύνονται σε κερδοφόρες εταιρείες δεν σημαίνει σίγουρα ότι θα οδηγηθούν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας η οποία τα έλαβε. Το πιθανότερο είναι ότι ενσωματωθεί στο ενεργητικό της εταιρίας δημιουργώντας ρευστότητα και όχι ανταγωνιστικότητα.
Ο τραπεζικός δανεισμός γίνεται πάντοτε με κριτήρια εγγυοδοσίας και ποτέ οι τράπεζες δεν αξιολογούν την επιχειρηματικότητα της επιχείρησης. Δηλαδή προτιμούν να συνεργάζονται με εταιρείες οι οποίες είναι απλά κερδοφόρες και έχουν εγγυήσεις παρά με εταιρίες οι οποίες ‘ρισκάρουν ‘ επιχειρηματικά για δημιουργία νέων προϊόντων και με το βλέμμα εκτός συνόρων.
Από την άλλη πλευρά μία εταιρία η οποία έχει ένα εξαιρετικό τραπεζικό προφίλ δεν σημαίνει ότι έχει και το ανάλογο Διοικητικό Προφίλ. Δηλαδή την ικανότητα να ξεπεράσει τα διοικητικά εμπόδια, προβλήματα και ανάγκες για να μπορέσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο την εισερχόμενη ρευστότητα.
Η μέση Ελληνική επιχείρηση χρειάζεται πρωτίστως διοικητική υποστήριξη. Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε επίπεδο λειτουργίας δεν πραγματοποιείται με ευθύγραμμη πορεία ανόδου όπως πιθανών τα έσοδα πωλήσεων αλλά με κλιμακωτή ανάπτυξη . Δηλαδή η εταιρία όταν εξαντλήσει την ικανότητα παραγωγής έργου με την υπάρχουσα υποδομή είναι υποχρεωμένη να κάνει ένα άλμα οργανωτικό για να μπορέσει να ανεβάσει τη διοικητική της ικανότητα. Δηλαδή με απλά λόγια ενώ τρέχει η επιχείρηση βλέπονται αύξηση του τζίρου της φτάνει σε ένα σημείο στο οποίο χάνει τον έλεγχο, μπερδεύει τα βήματα της και πέφτει με τα μούτρα στο έδαφος ή στον τοίχο.
Η πρόταση μου είναι ότι η οι Ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται έναν νέο θεσμό υποστήριξης τους έτσι ώστε να μπορούν να βρουν χρηματοδότηση αλλά ταυτόχρονα να εντάσσονται σε ένα καθεστώς παρακολούθησης και υποστήριξης για την αύξηση της διοικητικής τους επάρκειας. Ο θεσμός αυτός μπορεί να είναι ένα νέο ‘Χρηματιστήριο Φερέλπιδων Επιχειρήσεων’ διαφόρων κλάδων και όχι μόνο σε τεχνολογική αρπαχτή οποίος θα εξασφαλίζει και χρηματοδότησή και διοικητική υποστήριξη.
Η διοικητική υποστήριξη μπορεί να είναι με συμμετοχή στο ΔΣ της εταιρείας ή την αξιολόγηση της πορείας με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Και το επεκτείνω ακόμη περισσότερο αναφερόμενος στην αναγκαιότητα των συγχωνεύσεων των ΜΜΕ. Οι συγχωνευμένες επιχειρήσεις χρειάζεται να έχουν και κουλτούρα διοίκησης μεγάλων επιχειρήσεων το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ Μετόχου και Διευθυντή. Συνεπώς εάν δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός καθοδήγησης πιστεύω ότι πολύ λίγο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.
Θα γεμίσουμε ρευστότητα, θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι και τελικά θα δημιουργήσουμε άλλη μία γενιά επιχειρήσεων και επιχειρηματιών οι οποίοι κερδίζουν εύκολα εντός Ελλάδος. Μετά θα βγάλουμε το σύνθημα προτιμάτε Ελληνικά προϊόντα, μετά το ‘Ήπια Προσαρμογή’ και μετά πάλι θα σκίζουμε μνημόνια.
Οι Ελληνική οικονομία πρέπει να αποκτήσει παραγωγική και εξωστρεφή κατεύθυνση για να είμαστε οικονομικά αυτόνομοι και ισχυροί σε όλους τους τομείς.
Πιστεύω ότι πρέπει να είναι Εθνικός στόχος οι Επιχειρήσεις μας να έχουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και να προσελκύουν Ελληνικά κεφάλαια στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Και βεβαίως ο δείκτης επένδυσης στις Ελληνικές Επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ανακοινώσιμος και επ’ αυτού θα υπάρχει πολιτικός ανταγωνισμός.
Ελπίζω τα παραπάνω να βγάζουν νόημα καθότι ξεκίνησα να γράφω την Τετάρτη ανάμεσα σε συναντήσεις, αποφάσεις, σκέψεις, ελπίδες και απογοητεύσεις.
Με ειλικρινή εκτίμηση στο έργο σας
Απόστολος Βλάχος
Φιλόδοξος Ιδιοκτήτης ΜΜΕ