Θα μιλάμε μέρες ή και χρόνια για την υπόθεση αυτή όπως μιλούσαμε για την Siemens και τον Κοσκοτά. Στο τέλος θα αμαυρωθούν ονόματα και δεν θα αποδειχθεί τίποτε καθότι τα μετρητά δύσκολα ανακαλύπτονται ή αποδεικνύονται . Δεν θέλω καν να σχολιάσω την δικογραφία ή την επικίνδυνη σχέση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Θα ήθελα όμως να αναρωτηθούμε τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και εάν η εμπειρία μας ή το πάθημα, μας έγινε μάθημα.

Νομίζω ότι για άλλη μία πολλοστή φορά ως κοινωνία δεν θέλουμε να κατανοήσουμε ή να παραδεχτούμε την ουσία του θέματος. 

Στη προκειμένη περίπτωση η ουσία του θέματος είναι να αλλάξουμε την θεσμική λειτουργία του Κράτους ώστε τα φαινόμενα διαφθοράς να εξαλειφθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν . Τι δουλειά έχει ο Υπουργός υγείας να αγοράζει εμβόλια γρίπης και να αποφασίζει για την ποσότητα τους; Ένα τέτοιο θέμα καθαρά επιστημονικό και τεχνικό είναι θέμα Υπουργικής Απόφασης ;  Που είναι οι κρατικές τεχνοκρατικές υπηρεσίες οι οποίες θα τεκμηριώσουν την ανάγκη μιας τέτοιας απόφασης.΄

Αυτού του είδους κρατικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν καθότι δεν συμφέρει στο υπάρχον πολιτικό σύστημα να δημιουργήσει ένα μικρό ευέλικτο επιτελικό κράτος. Διότι στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης όλων αυτών των κομματικών στρατών και των υποστηρικτικών δυνάμεων τους. 

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις θα ζήσουμε μια πολιτική αντιπαράθεση η οποία δεν θα αγγίξει την ουσία αλλά θα είναι μια ενδοοικογενειακή αντιπαράθεση μεταξύ όσων σφετερίζονται τους κόπους μας και τους φόρους μας για να αναπαράγουν καλύτερα την δική τους γραμμή συμφερόντων. 

Όμως το πολιτικό σύστημα δεν φύτρωσε. Εμείς το φτιάξαμε. Και εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως κατά βάθος ο κάθε ένας από εμάς θα ήθελε να είναι αυτός ο οποίος από θέση εξουσίας διαπραγματεύεται και διεκδικεί εκατομμύρια γρήγορου πλουτισμού. 

Για να αλλάξουμε όμως σας κοινωνία χρειαζόμαστε μια ηγεσία η οποία θα μας ταρακουνήσει βάζοντας μπροστά μας έναν καθρέπτη και δίνοντας μας ένα όραμα να κυνηγήσουμε. 

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει Οι Εκσυγχρονιστικές Προοδευτικές Ευρωπαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας μας πρέπει να συσπειρωθούν σε έναν ομοιογενή ιδεολογικά φορέα ο οποίος και θα ηγηθεί της αναγκαίας πια αλλαγής.