Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Διάβασα στην συνέντευξη σας στην Καθημερινή της 28/05/2023 την θέληση σας να ενισχύσετε την παραγωγική ικανότητα της χώρας μας έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση μας από τον Τουρισμό.:  ‘’ Οραματίζομαι μία κοινωνία και μία οικονομία η οποία θα έχει ευρεία παραγωγική βάση και δεν θα είναι εξαρτημένη μόνο από τον τουρισμό. Και αναφέρομαι εδώ σε άλλες υπηρεσίες –παιδεία, υγεία– όπου η χώρα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο’’’

Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή ορίζει τον δρόμο της ανεξάρτητης εθνικής οικονομίας και κυριαρχίας. Εάν το καταφέρουμε σαν κοινωνία, το όνομα σας θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της χώρας.

Σκεπτόμενοι το επίπεδο παραγωγής και ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής μέσης επιχείρησης θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο στο να μετεξελιχθεί σε μια καλά οργανωμένη και ανταγωνιστική σε διεθνείς όρους, επιχείρηση. Όμως ποτέ  δεν θυμάμαι αυτό το κράτος να αντιμετώπισε  τις Μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις (προϊόντων ή υπηρεσιών)  ως ένα σοβαρό παράγοντα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας.

Προφανώς οι μεγάλες επενδύσεις θα συμπαρασύρουν και τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι αρκετό ούτε από οικονομικής απόψεως ούτε από κοινωνικής για να πετύχουμε έναν μεγάλο και μακροχρόνιο στόχο διπλασιασμού του ΑΕΠ μας.

Η Ελληνική μέση παραγωγική επιχείρηση δεν παύει να έχει οικογενειακά χαρακτηριστικά τα οποία είναι ταυτόχρονα πλεονέκτημα και μειονέκτημα.  Μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να ξεπηδήσει μια νέα γενιά επιχειρηματιών οι οποίοι θα δουν την οικογενειακή επιχείρηση με πραγματική φιλοδοξία και περισσότερο ως κοινωνική ευθύνη παρά  ως κληρονομιά εύκολης και άνετης ζωής. Να οραματιστούνε την ζωής τους και τον ρόλο τους ως  ‘άρχοντες με κοινωνικό κύρος’  παρά ως ευκαιριακοί και καταφερτζήδες οι οποίοι τα βολεύουν μέρα με την μέρα.

Πρέπει να υποστηριχθούν θεσμικά για να υποστηριχθεί η οργανωτική αναβάθμιση των ΜΜΕ, να δημιουργηθούν νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να επιτύχουμε σταδιακά την πολυπόθητη μεγέθυνση των επιχειρήσεων μας με αύξηση μεγεθών συνεταιρισμούς ή συγχωνεύσεις.

Πρέπει να υποστηριχθούν με κοινωνικές αξίες για να μπορέσουμε να ενώσουμε στην προσπάθεια αυτή εργοδότες και εργαζομένους. Οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις εν πολλοίς είναι μεγάλες οικογένειες και όπως οι οικογένειες έτσι και οι επιχειρήσεις πρέπει να μοιράζονται τα κέρδη κατά αναλογία παντού. Αυτό για να επιτευχθεί εκτός από τις θεσμικές αλλαγές χρειαζόμαστε και ένα νέο σύστημα αξιών στην επιχειρηματικότητα κατά τα πρότυπα της Αμερικανικής COSO

Ελπίζω ότι το σύντομο αυτό κείμενο θα προσθέσει μια ακόμη έγνοια στο προγραμματισμό σας και θα λάβει της απαραίτητης προσοχής των συνεργατών σας.

Με μεγάλη εκτίμηση

Απόστολος Βλάχος ,Ιδιοκτήτης Επιχείρησης

29/5/2023