Αξιότιμε και αγαπητέ κε Δρυμιώτη

Διάβασα το άρθρο σας με θέμα την βλακεία και πράγματι είναι μια ευχάριστη νότα λίγο εφησυχαστική ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.  

Όμως νομίζω ότι μας οδηγείτε σε λάθος κατεύθυνση όταν εξηγείται την πολιτική άποψη ως θέμα βλακείας και όχι ως θέμα συμφέροντος, ενώ ταυτόχρονα υποεκτιμάτε την σημασία της βλακείας για την προώθηση των πολιτικών και συντεχνιακών συμφερόντων. 

Βεβαίως και η βλακεία υπάρχει και σε άλλους τομείς της οργανωμένης κοινωνικής ζωής όπως είναι οι επιχειρήσεις ή οι οργανισμοί δημόσιου συμφέροντος. Ειδικά όμως στην πολιτική πίσω από τις φαινομενικές βλακείες κρύβεται μια προσπάθεια να υποστηριχθούν συμφέροντα.  

Νομίζετε να μην γνωρίζει ο Χ ή ο Ψ ότι λέει βλακείες ? Αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι αφέλεια. Όλοι γνωρίζουν ότι λένε βλακείες. Η βλακεία στην πολιτική είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να υποστηρίξεις την άποψη σου, μη έχοντας ή μη θέλοντας άλλο τρόπο να το κάνεις. 

Ο πολιτικός λόγος άλλωστε, βρίθει από συνθήματα. Τα συνθήματα είναι μισές αλήθειες και οι μισές αλήθειες έχουν ανάγκη την βλακεία του ακροατή. Είμασταν βλάκες όσοι πιστέψαμε σε αυτά τα συνθήματα ? Γνωρίζαμε ότι είναι βλακείες ?  Όσοι τα υποστηρίξαμε αναγνωρίζοντας ότι ωφελεί το σύνολο αλλά όχι εμάς, είμασταν αλτρουιστές. Όσοι τα υποστηρίξαμε γνωρίζοντας ότι μας ωφελούν κόντρα σε άλλες κοινωνικές ομάδες είμασταν έξυπνα πολιτικά όντα. Και όσοι τα υποστηρίζαμε γνωρίζοντας ότι ωφελούνται μειοψηφίες στις οποίες δεν συμμετείχαμε εμείς,  είμασταν βλάκες με περικεφαλαία. 

Μια σύντομη συζήτηση ιδιωτική συζήτηση με τον Γάιδαρο θα αποκάλυπτέ κατά πάσα πιθανότητα άτι πίσω από το  γαλάζιο γρασίδι κρύβεται η προσπάθεια του να πουλήσει το οικόπεδό του ως παραθαλάσσιο ! 

Όμως σκεπτόμενος την απάντηση του Λιονταριού αναλογίζομαι πόσο ευθύνη είχαμε όσοι βλέπαμε την υποκρισία πίσω από τα ωραία συνθήματα και τις ωραίες ιδεολογίες αλλά στηρίζαμε τις πολιτικές αυτές απλά και μόνο για να είμαστε οπαδοί του οικείου κόμματος ή πολιτικού σχηματισμού.  Ακόμη μεγαλύτερη όμως η ευθύνη της ηγεσίας να αφήνει τους βλάκες να πιστεύουν ότι έχουν δίκιο . Αυτοί οι βλάκες κάποτε μπαίνουν στην βουλή. 

Ελπίζω ότι έχετε διαβάσει μέχρι αυτό το σημείο και να μη θεωρείτe γκρινιάρη Κυριακάτικα και καλοκαιριάτικά πριν τις διακοπές. Αναλογιζόμενος τα δικά μου χρόνια διαπιστώνω ότι η εμπειρία και η στωικότητα της ηλικίας δίνει χώρο στην ενεργητικότητα της βλακείας. 

Καλό καλοκαίρι.