Αγαπητέ κε 

Ήμουν και εγώ στο τεράστιο μποτιλιάρισμα της Ολυμπίας οδού λόγω της φωτιάς στο Βυτιοφόρο. 

Ερχόμενος προς Αθήνα από επαγγελματικό ταξίδι και φθάνοντας στον Ισθμό στον  πίνακα ανακοινώσεων του δρόμου διάβασα ότι είναι κλειστός και πρέπει να γίνει αναστροφή. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκα  από το maps της Google και βγήκα από την Ολυμπία Οδό  προς την Παλαιά Εθνική Οδό. 

Φθάνοντας στην Κινέτα από την ΠΕΟ μας σταμάτησε η τροχαία η οποία είχε διευθετήσει τον κόμβο με χωρίσματα  και μας  έδωσαν εντολή να γυρίσουμε προς την Κόρινθο μέσω της Ολυμπίας Οδού  χωρίς  άλλη εναλλακτική. Από το παράθυρο ρώτησα τον Τροχονόμο που να πάω  και πεταχτά μου απάντησε Αλεποχώρι. 

Γύρισα στο σπίτι κατά τις 17:30 κάνοντας 92 χλμ παραπάνω. 

Είναι εμφανές ότι οι φορείς (τροχαία, περιφέρεια) ήταν απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουν το ξαφνικό και αναπάντεχο. Το ερώτημα  όμως είναι γιατί να ήταν απροετοίμαστη η Ολυμπία Οδός. 

Εάν κάποιος είναι  καταλληλότερος να έχει έτοιμα εναλλακτικά σχέδια για τέτοιο συμβάν αυτός είναι ο κατά επάγγελμα ειδικός για την λειτουργία ενός δρόμου αυτού του επιπέδου. Δηλαδή η ίδια η Ολυμπία Οδός.

Φαντάζομαι ότι τις επόμενες ώρες θα ακουστούν πολλά για ευθύνες και  ενναλακτικές λύσεις τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν εφαρμόσει αλλά δεν είναι αυτό μόνο. 

Για εμένα όμως το σημαντικό είναι πως έχουμε επιλέξει και στηρίξει, την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών  οι  οποίες μέχρι πρότινος ήταν κρατικές και πανάκριβες. Και βεβαίως πρέπει να συνεχίσουμε να αναθέτουμε και σε άλλους τομείς προσδοκώντας καλύτερο αποτέλεσμα και με χαμηλότερο κόστος. 

Φοβάμαι όμως ότι όλες αυτές οι μεγάλες και κρατικοδίαιτες Ελληνικές  εταιρίες έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικούς ‘’δημόσιους’’ υπαλλήλους οι οποίοι τελειώνουν την βάρδια και αμέριμνοι επιστρέφουν σπίτι γνωρίζοντας ότι στο τέλος του μήνα ο μισθός τους θα καταβληθεί κανονικά. 

Προφανώς όταν επικαλούμαστε το επιτελικό κράτος δεν εννοούμε ένα αφελές ή κουτοπόνηρο κράτος το οποίο νίπτει τα χείρας του, αλλά προσδοκάμε ένα κράτος το οποίο ζητάει σοβαρή λογοδοσία από όλους και για όλα. 

Οι κοινωνίες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν λειτουργούν μέσα σε αυστηρό πλαίσιο αρχών και λογοδοσίας. 

Προς το παρών φαίνεται ότι μας λείπουν και τα δύο.