Νοέμβριος 2023

Μια νέα ελίτ μπορεί να γεννηθεί.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η συζήτηση για την Φοροδιαφυγή των Ελεύθερων Επαγγελματιών, οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, τα κείμενα των εφημερίδων και η αφωνία των Επαγγελματικών Φορέων, αφήνουν ένα υπονοούμενο ότι όλοι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες. Και μαζί με αυτούς και όλες οι μικρές επιχειρήσεις.

Είναι προφανές ότι η φοροδιαφυγή υπάρχει καθότι το ζούμε όλοι και δεν χρειάζεται να μας το αποδείξει κανείς. Το πόσο πραγματικά είναι αυτή, σε ποια επαγγέλματα και με ποια βαρύτητα ακόμη και το εάν μπορεί να εξαλειφθεί και σε ποιο βαθμό, είναι κάτι το οποίο θα συνεχίζει να μας προβληματίζει αλλά δεν είναι θέμα του κειμένου αυτού.

Σε κάθε κοινωνία υπάρχει ένα σύστημα αξιών μέσα από το οποίο καταξιώνεται ή απαξιώνεται ο πολίτης και η συμπεριφορά του. Με άλλα λόγια η κάθε κοινωνία έχει ένα σύστημα αξιών από το οποίο προκύπτουν και αναγνωρίζονται οι ελιτ .

Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης πολλά μπορούν να ειπωθούν για τις αξίες μας αυτές. Φοροδιαφυγή ελεύθερων επαγγελματιών, επιδοτήσεις σε δήθεν κοπάδια, αναπηρίες σε δήθεν τυφλούς, συντάξεις σε δήθεν άγαμες θυγατέρες, μισθοί σε δήθεν εργαζόμενους, λαθρέμποροι και μπράβοι ως δήθεν επιχειρηματίες.

Όλα αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν ανάμεσα μας, εις γνώση μας, υπό την ανοχή μας και μάλλον με την υποβόσκουσα εκτίμηση μας. Κάποιοι μπορούν και βιοπορίζονται ‘χωρίς αφεντικό πάνω από το κεφάλι τους’, κάποιοι επιβιώνουν χωρίς εργασία και κάποιοι νιώθουν την κοινωνική καταξίωση της μαγκιάς των μπουζουξίδικων. Θεωρητικά όλοι ωφελούμαστε αλλά στην πράξη παραμένουμε στην ασημαντότητα της πολιτικής επαιτείας και έρμαιο της λαϊκίστικής δημαγωγίας.

Δυστυχώς όσο μεγαλύτερα είναι τα φαινόμενα αυτά, οι μεμονωμένες περιπτώσεις καταφέρνουν και μετατρέπονται σε πολιτική δύναμη η οποία συνδιαμορφώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς ως μια άλλη ελιτ. Η ελιτ της οπισθοδρόμησης και της κακομοιριάς Οπισθοδρόμηση στο να μην αλλάξει τίποτα το οποίο δεν μας συμφέρει ατομικά και της κακομοιριάς να ζεις κρυμμένος από το επίσημο κράτος διεκδικώντας ταυτόχρονα τα αναφαίρετα δικαιώματα σου.

Ένα λοιπόν κάποιος θέλει να έχει αυτή την θέση στην κοινωνία μπορεί να το προσπαθήσει και σίγουρα θα το καταφέρει. Πάντοτε κάποιοι βολεύονται στην σκιά των άλλων.

Στην πράξη όμως ωφελούνται μόνο όσοι έχουν την οικονομική ή πολιτική δύναμη να διαμορφώνουν την ιστορία της κοινωνίας μας

Η οικονομική ελίτ δεν έχει ανάγκη την φοροδιαφυγή επειδή δεν την χρειάζεται αλλά και δεν μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν με όρους μικροδιαχείρισης όπως οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες. Άλλωστε έχοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορεί να αναπαράγεται οικονομικά μέσα από επενδύσεις η οποίες χρειάζονται εμφανή κέρδη για να υλοποιηθούν ή να χρηματοδοτηθούν.

Έχοντας δε  αποτάξει από πάνω της την απαξίωση της μικρό φοροδιαφυγής είναι υψηλός πολιτικός συνομιλητής και ορίζοντας την τύχη και το μέλλον της.